BOEKvijf 1960 – 1969

BOEKvijf 1960 - 1969

BOEKvijf 1960 – 1969

Vooraf.

In een doos met ‘oorlogssouveniers’ (granaatscherven, houders met elk vijf geweerkogels, een lederen patroontasje voor zo’n houder etc.) kom ik een oud envelopje tegen van N. Clasquin, Fotothandel ‘De Pelikaan’, Groote Visscherijstr. 7, Rotterdam, voor Den Heer/Mevrouw –in handschrift- Weber. Dit is de naam van onze NSB-buurman, die op Dolle Dinsdag in 1944 wegvluchtte en niet meer terugkwam. Mijn vader brak tijdens de hongerwinter ‘in’ in zijn huis op zoek naar voedsel. Hoe? Boven de zoldertrap aan de zijkant van ons iets langere (of heet dat diepere?) huis zat een dakgootraampje, dicht bij een zolderraampje boven de dakgoot van onze buren. Het moet niet ongevaarlijk geweest zijn je boven een open trapgat zich door een klein raam in de dakgoot te “wurmen”.

Gezien de prijslijst op het envelopje lijkt het mij vooroorlogs te zijn: Na kolommen Ontwikkelen Platen resp. Films, zonder prijzen, volgt de kolom “Afdrukken: 6 x 9 c.M. ƒ 0,04; 6 ½ x 11 c.M. ƒ 0,05; 9 x 12 c.M. ƒ 0.06; Vergrootingen 18 x 24 c.M. ƒ 0,25; 13 x 18 c.M. ƒ 0,15; Briefkaartformaat ƒ 0,10. Bij elke 10 afdrukken een vergrooting 18 x 24 c.M. gratis, tevens bij elke bij ons gekochte, ontwikkelde en afgedrukte film een vergrooting 18 x 24 c.M. cadeau”. Tot zover Clasquin; het doet denken aan harde economische tijden. Bij mijn weten leerde ik in de jaren dertig op school al c.M. als cm – zonder punt – te schrijven. En: over inflatie gesproken! Maar goed, in die jaren-dertig ging ik ook voor tien cent naar de kapper en kocht voor 10 cent in een pakhuisje in de Van Duylstraat een brood-van-de-vorige-dag. Nee, armoede hebben wij niet gekend, het was gewoon zuinig zijn. Per slot van rekening was een salarisverlaging van ƒ 2,50 p.mnd. voor mijn vader met ruim 20 dienstjaren bij de Robaver (= Rotterdamsche Bank Vereeniging) normaal. Ach ja, er waren toen ook nog schattige piepkleine bronzen muntjes van een halve cent… en als ik naar school rolschaatste van de Wattierstraat naar de Coolhavenstraat kwam ik langs een snoepwinkeltje op de Havenstraat waar je voor één cent al veel lekkers kon kopen, al was het maar een zakje zwartwit.

Nog een oud stukje papier uit die jaren, Mijn moeder had het afgescheurd voor een opdracht aan mij op de achterkant: “Zet melk op de trap”. Door een ronding had onze zoldertrap een brede trede, een relatief koele plek in huis. Men kende nog geen ‘ijskast’. De keerzijde van het stuk papier geeft de slottekst van, ja van wat? Ik vermoed een amateur-muziek- of toneelvereniging: “U heeft dan gratis toegang op onze uitvoeringen, terwijl wij grootsche plannen hebben voor ons 10-jarig bestaan. U kunt van dit alles genieten voor slechts ƒ 0,25 per maand. Dit is de minimum bijdrage, het maximum is onbeperkt. Wij danken U bij voorbaat beleefd en teekenen Hoogachtend, Het Bestuur”. Ook weer een sterke, beschaafde commerciële tekst, èn in goed Nederlands, hoewel ik gezegd zou hebben ‘toegang tot’ in plaats van ‘toegang op’. ®Clasquin

Ik kom nog een paar schoolschriften tegen uit mijn HBS-klas 5c, seizoen 1945/1946:
• Engels, literatuur. Linguistic periods, Types of poetry, Prosody (= Leer van de versbouw) en dan heel veel Shakespeare. Omdat we in 1945/’46 klassikaal naar de opvoering van Henry V door een Engels gezelschap gaan, krijgen we een uitgebreide behandeling vooraf van dit stuk. Tot slot enkele aantekeningen over Dryden, Byron (Childe Harold’s Pilgrimage), Pope en Keats. Voorts uittreksels van Ships, that pass in the night van Beatrice Harraden, King Solomon’s Mines van Rider Haggard en The scarlet Pimpernel van Baronesse Orczy.
• Duits: Uittreksels van Der Handschuh en Der Taucher van Schiller, Erlkönig van Goethe, Peter Schlemihls wundersame Geschichte van Chamisso, Die schwarze Galeere van Wilhelm Raabe, Frau Sorge van Hermann Sudermann.
• Frans: Uittreksels van L’avare van Molière en Histoire de Gil Blas de Santillane van Lesage.
Wat opvalt is het totaal ontbreken, bij alle drie talen, van iets wat lijkt op moderne, althans 20e eeuwse letterkunde.

Draka: Nog een achteraf-feitje: Voor de heer Luiks, een factotum van de Administratie, schreef ik op 25 maart 1958 op zijn verzoek een klein rapportje over een Kontributie-adminstratie, gebaseerd op de vereisten juistheid, volledigheid en tijdigheid.

 

1960

1 januari – Joke Hermans stuurt weer/nog steeds een NJ-kaart, althans aan mijn moeder.[dit doet dit mij, vandaag 8.10.2002, nog een beetje pijn].Met Mamsie naar ’t Venster: Rooney.
Mijn maandsalaris wordt ƒ 1.120.-; de gratificatie over 1959 is ƒ 2.092.-.
4 januari – Voor het eerst weer naar kantoor voor halve dagen. Ik ben intensief met autorijles bezig, of zojuist begonnen.
5 januari – Met Paula, Arthur de Jong en Paulien naar Wir Wunderkinder.
Het ‘san-archief’ stelt me voor vele puzzels, met name door ongedateerde stukken. Ik ben (met Siets?) een keer naar de Stadsschouwburg te Haarlem gegaan. Iemand (haar moeder neem ik aan) had een couponboekje voor zes voorstellingen à raison van ƒ 28,50 ‘alles inbegrepen’. Het zou kunnen zijn dat het op de 10e geweest is.
Ook een dinernota, in uiterst fraai handschrift, kan ik niet thuisbrengen: met wie, waar, wanneer?: 2 Zevenburgers, vleesschotels ƒ 20.-; l (fles) Beaujolais ƒ 7,50; 3 servies-café ƒ 3.-; 3 sherry ƒ 3.-, met 15% service in totaal ƒ 38,60.
In deze tijd bestaat ook het instituut ‘Lift-Service’: inschrijfgeld ƒ 2,50: bemiddelingsprovisie per rit ƒ 1.- tot max. ƒ 5.- “door geheel Europa kunt U reizen in luxe auto’s”.
Ik heb oud-‘sanners’ uitgenodigd voor een reünie op 16.1. Heeft daar een aankoopnota van Albert Heyn op betrekking? Ik geef ƒ 10,58 uit, o.m. voor 1 fles Bordeaux à ƒ 2,15 en l fles Beaujolais van ƒ 2,70, en dan nog 9 andere ‘party-artikelen’. Ook schrijf ik een kaartje met alle beschikbare lekkernijen: 1) drinks: landwijn, orange-juice, coca-cola; 2) pennywafel, digestive biscuits, gemberkoek, café-noir, toast, nibb-it, olienoten, zoute pinda’s; 3) sardines, ansjovis, sandwich spread (Heinz); 4) pick-up worstjes (Unox); 5) fruit: sinaasappels, grape fruit, citroen; 6) gemengde vruchten op sap, kersen op sap, ananas, Sunmaid raisins; 7) chocolade, Rang, crystal fruits, hoestbonbons, pepermunt; en dan, onder de streep: 8) sigaretten. Aldus een keur van lekkernijen anno 1960 bij een vrijgezel.
Dum [één van de ’sanners’] schrijft mij: “Beste Bill, Allereerst m’n allerbeste wensen voor 1960. Je kaartje heb ik ontvangen en ik ben vol enthousiasme voor jouw plan. ’t Lijkt me erg leuk en Andries en ik komen dan ook erg graag. We treffen jullie dan wel in de Rode Leeuw. ’t Lijkt me wel komisch om de hele horde van Sanatoriale ‘boosdoeners’ weer eens bij elkaar te hebben. Andries en ik gaan eerst ’s middags even een kijkje nemen bij Piet Bos in Laren. Hoe is ’t met Siets? Doe haar m’n groeten. Tot Zaterdag dan. Veel groeten, Dum”. Ik begrijp het niet helemaal. Wie is Andries? Was hij er ook bij? Op de brief heb ik bijgeschreven: R.v. Brugge, Hanekamp 2b, Zwolle. Het brengt me niet veel verder.
La dolce vita: Deze film ging ik dit jaar zien in Cinema du Midi, Amsterdam, ƒ 3.-.

Ik ga op een donderdagavond met…? naar het Nieuwe de la Mar theater, 2x ƒ 5.10. [Toneelgroep Puck met twee stukken van John Mortimer?]. En naar Carlton, alleen, ƒ 1.-. Dit is het studententarief voor theatervoorstellingen! Het Gemeente­vervoerbedrijf, afdeling Veren, verkocht voor ƒ 1.- kennelijk maand-knip­kaarten, met 31 genummerde vakjes, maar er waren ook nog 24 andere vakjes, en zelfs voor ¼, ½ en ¾.  En er is een bar-cabaret De Cockpit in de L. Leidse­dwars­straat: 4 bier + 1 sherry voor ƒ 8,65 en een Latin Ame­­rican bar op het Rembrandtplein: 3 orange, 2 tonic, 1 jonge en 1 cola ƒ 8,95.

Ik ben nu lid van de Amsterdamsche Vereeniging ‘De Philatelist’: ƒ 7.50 p.j. ; en ook van de VVD, voor eenzelfde bedrag. Morgen ga ik naar een bijeenkomst in Bellevue.